Op vrijdag 31 oktober 2019 kwam mijn vleesliefhebbende zoon van 13 met de boodschap dat hij vanaf die dag vegan wilde gaan eten. Omdat hij een documentaire had gezien. Ik dacht: “Dat moet wel een erg goed verhaal zijn dan”. En ik was ook direct bezorgd omdat hij 4x per week op redelijk hoog niveau sport en niet van groente houdt en ook niet van tempeh en tofu. Hoe kan ik hem dan voldoende eiwitten laten eten?

Na het zien van de documentaire was ik zowel positief als sceptisch.

Wat ik goed vind aan de documentaire is dat je als topsporter op het allerhoogste niveau kunt presteren op een plant based diet en dat zij allen aangeven zich enorm energiek te voelen. Het pleit in het algemeen voor meer groenten, peulvruchten, noten, zaden etc en daar is niets mis mee.

Na een documentaire check ik altijd de reviews. Ik twijfelde aan sommige statements die gemaakt werden en de kwaliteit van de experimentjes. Blijkbaar moet je selectief shoppen in de wetenschap om indruk te maken  De makers zijn allemaal fan van plant based diet, dus objectief is het niet. Vlees wordt weggezet als de boosdoener, het nieuwe roken en extreem slecht. Vegan is superieur. Dat is niet helemaal waar. Je kunt op topniveau presenteren met en plantbased diet, alleen moet je daar wel zin in hebben en tijd voor maken. Een dieet met maximaal 500 gram (onbewerkt) vlees kan een prima voedingspatroon zijn voor sporters en niet-sporters. Doe vooral wat past bij jou.

Al met al is mijn conclusie dat het de moeite waard is om te kijken. Het zwengelt de discussie aan die pleit voor meer plantaardig en meer duurzaam eten. Dus ga vooral meer groenten en peulvruchten eten. Kijk wel met een gezond kritische blik.

Voor meer achtergrond is er een goede podcast review met diëtist en wetenschapper Sarai Pannekoek. Deze is heel leerzaam om te luisteren: https://podcastluisteren.nl/ep/Ik-Weet-Het-Ook-Niet-059-The-Game-Changers-review-met-Sarai-Pannekoek